O nás

Sme občianske združenie, ktoré sa venuje duchovným, sociálnym, zdravotným a vzdelávacím aktivitám.

Stanovené aktivity plánujeme realizovať v prospech prichádzajúcich miestnej komunity občanov a prichádzajúcich návštevníkov do areálu Milosrdných sestier Svätého kríža v Podunajských Biskupiciach.

Podunajské Biskupice – mestská časť Bratislavy, sú vzácnym miestom pre Milosrdné sestry Svätého kríža v Slovenskej provincii. Tu bol v roku 1922 zriadený prvý provinciálny dom (kúpou kaštieľa grófa Dražkoviča s priľahlou záhradou) a do roku 1950 sa dostavali ďalšie budovy potrebné pre život sestier a provincie.

Totalitný režim všetko zoštátnil a sestry boli z kláštora násilne vyvezené na rôzne miesta bývalého Československa. Po mnohoročnom riešení majetkového sporu po 60-tich rokoch vrátil štát reštitúciou dňa 2. 5. 2017 späť budovy (v dezolátnom stave) a časť pozemku. Po 50-tich rokoch od postavenia bol 13. 6. 1992 po kompletnej rekonštrukcii konsekrovaný rehoľný kostol zasvätený Svätému krížu.

V tomto znamení vykvitla do duchovnej krásy jedna zo sestier Svätého kríža – mučenica sestra Zdenka, vlastným menom Cecília Schelingová. 14. 9. 2003 bola pápežom svätým Jánom Pavlom II. vyhlásená za blahoslavenú a za hlavné miesto jej úcty sa stal práve Kostol Povýšenia Svätého kríža, kde sú uložené relikvie blahoslavenej Zdenky v mramorovom relikviári v podobe stĺpa, na ktorom je socha sestry Zdenky.

A prečo názov Zdenkina ruža?

Keď sa blížil koniec života sestry Zdenky, ešte vo väzení poprosila svoju spoluväzenkyňu pani Helenu Kordovú:

„Ty raz budeš slobodná a keď sa tak stane, príď na môj hrob a polož naň kyticu bielych ruží, veľmi ich mám rada“.

V roku 1994 po návrate z emigrácie pani Kordová splnila svoj sľub.